Apis Mellifera

Μενού

Υπο Κατασκευήν ©: Βασίλειος Καψής

Μελισσοκομικά Φυτά

Η χλωρίδα και η πανίδα στην Ελλάδα έχουν υποστεί βιασμό, από τις πυρκαγιές (οργανωμένες ή μή), την αλόγιστη "πράσινη ανάπτυξη", αλλά και την ανύπαρκτη οικιστική πολιτική, που δημιουργεί καταπατήσεις και αυθαιρεσίες σε δάση και δημόσιους υπαίθριους χώρους. Προσπάθεια όλων μας θα πρέπει να είναι η σωστή αναδάσωση των καμμένων, με φυτά, δένδρα που δεν κινδυνεύουν από πυρκαγιές κι έτσι δεν είναι πρόσφορα για τους επιτήδιους.

Η μέλισσα σημαντικός επικονιαστής για την τροφική επάρκεια του ανθρώπου κινδυνεύει με εξαφάνιση. Κινδυνεύει από τους κακώς εννοούμενους αγρότες, που ψεκάζουν με τουρμπίνες ανεξέλεγχτα μέρα μεσημέρι με δηλητήρια, και τον περιορισμό της χλωρίδας από την παρέμβαση των ανθρώπων.

Είναι λοιπόν ανάγκη, όλοι μας να ευαισθητοποιηθούμε και να γεμίσουμε τις βεράντες μας, τις αυλές μας, τους κήπους, τα κτήματα μας αλλά και τους αναξιοποίητους δημόσιους χώρους, με μελισσοκομικά φυτά, για να βοηθήσουμε στην επιβίωση του σημαντικότερου επικονιαστή του πλανήτη... της Μέλισσας!

Αβοκάντο

Persea americana

Φυτό που κατάγεται από την Κεντρική Αμερική και έχει επεκταθεί η καλλιέργεια του και στον Ελλαδικό χώρο σε θερμές περιοχές όπως η Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά) και η Πελοπόννησος. Στις μέλισσες προσφέρει γύρη και νέκταρ. Χρώμα γύρης κίτρινο. Διάρκεια ανθοφορίας 1-3 μήνες ανάλογα με την ποικιλία από Φεβρουάριο έως και Απρίλιο! Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και μετά με εμβολιασμό. Θρεπτικός ο καρπός του χρησιμεύει στην ζαχαροπλαστική, και την μαγειρική. Είναι επίσης σημαντική η χρήση του στην βιομηχανία καλλυντικών (κρέμες – σαπούνια).

ΑΡΧΗ

Αγγελική

Pittosporum tobira

Ένας εξαιρετικός αειθαλής θάμνος που μπορεί να διαμορφωθεί σε χαμηλό δένδρο, και χρησιμοποιείται σαν καλλωπιστικό για διαμόρφωση χώρων ή σαν φράκτης. Είναι ανθεκτικό σε ήλιο και σκιά, ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη και πολλαπλασιάζεται με σπόρο ή μοσχεύματα. Φύεται σε όλη την Ελλάδα. Ανθίζει Μάϊο με Ιούνιο και δίνει νέκταρ.

ΑΡΧΗ

Αγιόκλιμα

ΑΡΧΗ

Αγκάθι

ΑΡΧΗ

Αγκινάρα

Cynara cardunculus L.

Πολυετής θάμνος ύψους 1,5-2 μέτρων. Φύεται ή καλλιεργείται κατά προτίμηση σε θερμά κλίματα της χώρας, και ανθίζει από Μάϊο έως Ιούνιο. Προσφέρει νέκταρ στις μέλισσες που δεν παραλείπουν να την επισκέπτονται όταν την βρίσκουν. Πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες, ενώ ο βλαστός της ξεραίνεται κατά το καλοκαίρι. Ο καρπός της περιέχει βιταμίνες Α, Β1, B2 και C.

ΑΡΧΗ

Αγράμπελη

Clematis flammula L.

Αναρριχώμενος πολυετής φυλλοβόλος θάμνος που φθάνει σε ύψος και τα 7 μέτρα. Ανθίζει Μάϊο – Ιούλιο και προσφέρει νέκταρ και γύρη λευκού χρώματος στις μέλισσες που την επισκέπτονται κυρίως τις μεσημεριανές ώρες. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και μοσχεύματα ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρα. Αυτοφύεται σε όλη την Ελλάδα σε ρεματιές, δάση, και φράκτες. Μια άλλη ποικιλία είναι η Clematis vitalba L. φθάνει σε ύψος τα 9 μέτρα γνωστή με την ονομασία λευκάμπελος και άνθη λευκά.

ΑΡΧΗ

Αγριοαχλαδιά

Pyrus amigdaliformis L.

Εξαιρετικό φυτό για την ανάπτυξη των μελισσιών. Ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο και προσφέρει νέκταρ και γύρη χρώματος πορτοκαλί. Βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα από χαμηλά έως μεσαία υψόμετρα και σε ηλιόλουστες τοποθεσίες. Δυστυχώς φωτογραφίσαμε στις 20-10-2020 ανθισμένες αγριοαχλαδιές στην περιοχή της Επιδαύρου, πράγμα που σημαίνει ότι οι καιρικές συνθήκες, έχουν κυριολεκτικά τρελάνει τα δένδρα αυτά(Η φωτογραφία είναι από την περιοχή αυτή τη συγκεκριμμένη ημερομηνία. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο κυρίως που μεταφέρονται με τα πουλιά.

ΑΡΧΗ

Αγριοκαρότα

Daucus carota L.

Διετής πόα, που ανθίζει από το Μάϊο έως και τον Αύγουστο. Ευδοκιμεί σε όλη την Ελλάδα σε παραθαλάσσια κυρίως εδάφη ξερικά, θερμά και πηλώδη εδάφη. Φθάνει σε ύψος το 1 μέτρο. Τα άνθη του λευκά, σχηματίζουν σκιάδιο και προσφέρουν νέκταρ και γύρη στις μέλισσες που το επισκέπτονται εφόσον δεν υπάρχουν στην περιοχή άλλα μελισσοκομικά φυτά με γύρη και νέκταρ καλύτερης ποιότητας. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη φαρμακευτική και την μαγειρική. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο.

ΑΡΧΗ

Αγριοράδικο

Taraxacum officinale Weber

Πολυετής πόα που βρίσκεται σε λιβάδια, σε χωράφια καλλιεργούμενα και μη, σε χέρσες εκτάσεις, στην άκρη των δρόμων. Ανθίζει από τον Νοέμβριο έως Ιανουάριο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και η ανθοφορία του διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο με τη βοήθεια του ανέμου (ο κλέφτης). Προσφέρει άφθονο νέκταρ ακόμα και τις κρύες μέρες του χειμώνα και γύρη χρώματος πορτοκαλί. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική κυρίως και αποτελεί στόχο, όλων όσων μαζεύουν αγριόχορτα για μαγείρεμα. Όσον αφορά την φαρμακευτική του δράση, σύμφωνα με τον φίλο μας Άγγελο Ορέστη όπως αναφέρει στο σχόλιο του, είναι διουρητικό, ηπατοπροστατευτικό, αποτοξινωτικό, ωφέλιμο για το ουροποιητικό σύστημα.. θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι βότανο πανάκεια . Το δε ανθοΐαμα του συμβάλλει κατά πολύ σε μυοσκελετικά προβλήματα και κυρίως σε πόνους μέσης.

ΑΡΧΗ

Αγριοσέλινο

ΑΡΧΗ

Ακακία

Acacia saligna

Η ακακία η κυανόφυλλη είναι αειθαλές, δένδρο. Αυτοφύεται σε όλη την Ελλάδα σε χαμηλό υψόμετρο. Έχει λογχοειδή, πράσινα φύλλα και ανθοφορεί όψιμα με ανοιχτοκίτρινα άνθη σε ταξιανθίες. Προτιμά προσήλιες θέσεις σε μη ασβεστώδη εδάφη. Δίνει άφθονη γύρη στις μέλισσες από τέλη Φεβρουαρίου μέχρι αρχές Απριλίου.

ΑΡΧΗ

Ακακία Κων/πόλεως

ΑΡΧΗ

Ακονιζιά

Inula viscosa

Ένα φυτό που προσφέρει κυρίως γύρη και νέκταρ στις μέλισσες την κρίσιμη περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα σε φτωχά εδάφη, στην άκρη των δρόμων και πολλαπλασιάζεται με σπόρο ή με παραφυάδες. Με τη γύρη που προσφέρει βοηθά στην ανάπτυξη του γόνου την κρίσιμη Φθινοπωρινή περίοδο, πριν την Χειμερινή. Το χρώμα της γύρης είναι πορτοκαλί.

ΑΡΧΗ

Αλθαία η φαρμακευτική

Altheae officinalis

Πολυετής πόα ύψους έως 1,5 μέτρο. Αλλοιώς αναφέρεται σαν νερομολόχα, δενδρομολόχα ή και μολόχα. Ανθίζει από Αύγουστο έως Σεπτέμβριο και προσφέρει άφθονη γύρη στα μελίσσια. Τα άνθη της ποικίλουν σε χρώμα από λευκό έως κόκκινο. Η αλθαία γνωστό φαρμακευτικό φυτό από την εποχή του Ιπποκράτη, είναι γνωστή, εκτός από την φαρμακευτική χρήση της και για την χρήση της στην μαγειρική. Πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρο και φύεται σε εδάφη μέτριας υγρασίας, σε ηλιόλουστες θέσεις, και γενικά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό. Άνθη, φύλλα και ρίζες προσφέρονται στη φαρμακευτική. Με τα φύλλα της έφτιαχναν ντολμάδες και σούπες.

ΑΡΧΗ

Άμπελος

Vitis vinifera

Ως γνωστόν οι μέλισσες κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες για την επιβίωση του σμήνους. Το αμπέλι δεν είναι "ΤΟ" μελισσοκομικό φυτό, αφού η γύρη που προσφέρει, δεν έχει την αντίστοιχη με άλλα μελισσοκομικά φυτά πρωτεϊνική αξία. Όμως όπως και η ελιά, όταν δεν υπάρχει ποιοτικότερη γύρη στην περιοχή τους το αμπέλι αποτελεί λύση γυρεοδοτική. Ανθίζει Μάϊο με Ιούνιο ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή. Καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα μέχρι τα 800 μέτρα υψόμετρο, πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, καταβολάδες και εμβολιασμό σε Αμερικάνικες (άγριες) ποικιλίες.

ΑΡΧΗ

Αμυγδαλιά

Prunus amygdalus B.

Amygdalus communis L.

Amygdalus dulcis Mill

Δένδρο φυλλοβόλο που φθάνει σε ύψος τα 12 μέτρα. Ανθίζει από Ιανουάριο μέχρι και τέλη Μαρτίου ανάλογα με την ποικιλία. Η περίοδος άνθισης συμπίπτει με την κρίσιμη για την ανάπτυξη του μελισσιού περίοδο. Αν βοηθήσει και ο καιρός, ώστε οι μέλισσες να κυκλοφορούν, τότε τα άνθη της αμυγδαλιάς προσφέρουν όλη μέρα άφθονο νέκταρ υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και γύρη χρώματος μπεζ. Καλλιεργείται ή αυτοφύεται σε όλη τη χώρα. Οι μεγαλύτερες φυτείες αμυγδαλιάς βρίσκονται στην California των ΗΠΑ. Εκεί κάθε χρόνο μεταφέρονται περίπου 2 εκατομμύρια κυψέλες για να βοηθήσουν στην επικονίαση των αμυγδαλεώνων. Πρόκειται για μια επιχειρηματική δραστηριότητα ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου. Πρόσφατα διάφορα άρθρα στον τύπο αναφέρουν ότι τα μελίσσια που μεταφέρονται στους αμυγδαλεώνες, είναι σαν να πηγαίνουν για πόλεμο. Να τους υπενθυμίσουμε ότι η μελισσοκομία κρατά ζωντανή τη μέλισσα ακόμα, από τις πυρκαγιές, τις αποψιλώσεις δασών, τα δηλητήρια που εκπέμπουν τα εργοστάσια, τα φυτοφάρμακα κλπ δραστηριότητες του ανθρώπου… όσο για τις μέλισσες των αμυγδαλεώνων της Καλιφόρνια, παράγουν μέλι αμυγδαλιάς, όπως εμείς εδώ της πορτοκαλιάς. Ο πόλεμος είναι αλλού (400 εκατομμύρια είναι αυτά!). Η αμυγδαλιά πολλαπλασιάζεται με καταβολάδες ή μοσχεύματα.

ΑΡΧΗ

Αναγαλίδα

Χαμηλή ετήσια ή διετής πόα που συναντάμε σε καλλιέργειες, χωματόδρομους, εσοχές βράχων, μισογκρεμισμένους τοίχους και γενικά στα πιο απίθανα σημεία σε όλη την Ελλάδα, τη Μεσόγειο, την κεντρική Ευρώπη, την Ασία. Έχει στην περιοχή της Μεσογείου άνθη μπλέ ενώ σε άλλες περιοχές κόκκινα. Ανθίζει από αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τέλος Απριλίου και προσφέρει νέκταρ και γύρη στις μέλισσες. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο.

ΑΡΧΗ

Ανεμώνη

ΑΡΧΗ

Αρκουδόβατος

Smilax Aspera L.

Εξαιρετικό Μελισσοκομικό φυτό. Αναρριχώμενος πολυετής θάμνος, βρίσκεται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Ανθίζει από Αύγουστο μέχρι και Οκτώβριο, ανάλογα με την περιοχή. Προσφέρει νέκταρ και γύρη. Το χρώμα της γύρης είναι άσπρο. Στα πευκοδάση όπου απαντάται, βοηθά τα μελίσσια που μαζεύουν μελίτωμα από τη Marhalina Hellenica, να ανανεώνουν τον πληθυσμό τους με τη γύρη που προσφέρει.

ΑΡΧΗ

Ασπάλαθος

Αστύρακας

Ασφάκα

Phlomis fruticosa L.

Εξαδέλφη της φασκομηλιάς, η ασφάκα αυτοφύεται σε βραχώδεις περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Ευδοκιμεί σε εδάφη με ουδέτερο ή αλκαλικό ph. Χρησιμεύει σαν καλλωπιστικό κήπων αλλά έχει και φαρμακευτική χρήση. Τα άνθη της από Μάϊο έως Ιούλιο, προσφέρουν γύρη χρώματος κίτρινου, αλλά και νέκταρ. Λόγω της κατασκευαστικής ιδιομορφίας του άνθους, αν δεν βοηθήσουν υγρασία και βροχές να περιέχει πολύ νέκταρ, ώστε να είναι προσεγγίσιμο από τις προβοσκίδες των μελισσών, δεν είναι εύκολο να συλλέξουν αρκετό. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, παραφυάδες και μοσχεύματα. Είναι ανθεκτική στη ξηρασία, γι αυτό και τελευταία καλλωπίζει με τα υπέροχα άνθη της τους κήπους, ενώ μια ποικιλία της η Phlomis russeliana χρησιμεύει και σαν φράκτης.

ΑΡΧΗ

Ασφόδελος

Asphodelus aetivus

Ανθιζει Μαρτιο εως Μαιο Δινει αφθονη γυρη και νεκταρ Πολυετης ποα με ρίζες βολβούς που απανταται σε χερσα χωραφια,φρυγανοτοπους, αραια δαση, πετρωδεις πλαγιες και παρυφες δρομων μεχρι 600 μετρα. Το φυτό των Ηλυσίων Πεδίων των Αρχαίων Ελλήνων.
ΑΡΧΗ

Βαλεριάνα

Valeriana officinalis L.

Πολυετής πόα που φθάνει σε ύψος το 1 μέτρο. Ανθίζει από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο, ανάλογα με το μικροκλίμα της περιοχής και προσφέρει νέκταρ και γύρη στις μέλισσες. Αυτοφύεται στην κεντρική και δυτική Ελλάδα, σε υγρά και με καλή αποστράγγιση εδάφη. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο ή παραφυάδες. Χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική και στη μαγειρική, αλλά και στην αρχιτεκτονική κήπου. Είναι καταπραϋντικό, ηρεμιστικό και φυσικό υπνωτικό, και καλλιεργείται στην Κεντρική - Ανατολική Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Είναι γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες της ρίζας της, από την Ρωμαϊκή εποχή (Διοσκουρίδης).

ΑΡΧΗ

Βατόμουρο

Βελανιδιά

Quercus ithaburensis L.

Δένδρο ημιαειθαλές που φτάνει τα 30 μέτρα ύψος και βρίσκεται σε δασικές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, μέχρι την Κρήτη. Ανθίζει από Μάρτιο έως Απρίλιο και την περίοδο αυτή δίνει γύρη στα μελίσσια. Το καλοκαίρι δίνει μελίτωμα. Το μέλι που παράγεται θεωρείται σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ, το πλέον αντιοξειδωτικό μέλι που παράγεται στη χώρα μας. Άλλες βελανιδιές στην Ελλάδα είναι η Quercus robur (ροτούκι), η Quercus cerris (ρουπάκι) η Quercus coccifera (πουρνάρι), η Quercus pubescens (χνουδωτή) κ.α.

ΑΡΧΗ

Βιβούρνο

Viburnum tinus

Αειθαλής θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 5 μέτρα και χρησιμεύει στην αρχιτεκτονική κήπου για φράκτης ή διαχωριστικό διαδρόμων. Αντέχει στη ξηρασία και ευδοκιμεί σε όλα σχεδόν τα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Το βρίσκουμε σε όλη τη χώρα σε ηλιόλουστες κατά προτίμηση τοποθεσίες. Ανθίζει από Δεκέμβριο έως Μάρτιο και προσφέρει νέκταρ και γύρη στις μέλισσες.

ΑΡΧΗ

Βραχυχίτων

ΑΡΧΗ

Γιακαράντα

ΑΡΧΗ

Δενδρολίβανο

Rosmarinus officinalis

Αειθαλής θάμνος, εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό. Φύεται σε όλη την Ελλάδα. Ανθίζει από το τέλος Φθινοπώρου (Νοέμβριο) και συνεχίζει μέχρι και τον Απρίλιο. Αντέχει σε ξηρασίες ενώ η ανθοφορία του δεν επηρεάζεται από βροχές, ανέμους, ή χαμηλές θερμοκρασίες. Φυτό φαρμακευτικό, αρωματικό, προσφέρει στις μέλισσες νέκταρ και γύρη, που έχουν τόσο ανάγκη τους χειμερινούς μήνες. Το χρώμα της γύρης του είναι ανοιχτό καφέ και ιδίως τις μεσημβρινές ώρες που ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία τα άνθη του την προσφέρουν στις συλλέκτριες μέλισσες. Το μέλι του είναι ανοιχτόχρωμο εύγευστο και κρυσταλλώνει γρήγορα. Πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες και μοσχεύματα κυρίως.

ΑΡΧΗ

Ελαιοκράμβη

ΑΡΧΗ

Ευκάλυπτος Λευκόξυλον Ροζέα

ΑΡΧΗ

Ηλιοτρόπιο

Heliotropium europaeum L.

Ζιζάνιο που φύεται σε χέρσα αλλά και καλλιεργούμενα εδάφη σε όλη την Ελλάδα. Ανθίζει από Ιούνιο έως και Αύγουστο και προσφέρει νέκταρ στις μέλισσες. Φυτό αρωματικό και φαρμακευτικό. Το νέκταρ του βοηθά τα μελίσσια προετοιμάζοντας τα για το πεύκο! Θα πρέπει να παραθέσω και μια αναφορά του καθ Ανδρέα Θρασυβούλου στην Μελισσοκομική Επιθεώρηση για το Ηλιοτρόπιο και το μέλι του εδώ.

ΑΡΧΗ

Θυμάρι

Thymus capitatus L.

Thymus serpyllum L.

Υπάρχουν περί τα 350 είδη (κατά Λιναίον), θυμαριού και η ταξινόμηση τους είναι πολύ δύσκολη, λόγω υβριδισμού. Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 22 είδη του γένους Thymus. Από αυτά το σημαντικότερο είναι το θρούμπι, Thymus capitatus που ονομάζεται θυμάρι από τους μελισσοκόμους και προσφέρει το εξαιρετικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι της χώρας μας. Το Thymus serpyllum απαντάται στην Βόρεια και ηπειρωτική χώρα σε ορεινές πλαγιές μέχρι τη Θεσσαλία και τη Βόρειο Εύβοια. Το θυμάρι βρίσκεται αυτοφυές σε όλο το νότιο τμήμα της χώρας, από τη νότια Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου. Είναι φυτό πολυετές με ξυλώδη κορμό, αυτοφύεται σε άγονα και πετρώδη εδάφη, ενώ αντέχει στην ξηρασία. Ανθίζει τέλη Μαΐου έως τον Ιούλιο, με διάρκεια περίπου 30 με 40 μέρες και προσφέρει στις μέλισσες νέκταρ και γύρη χρώματος άσπρου. Για την καλή απόδοση του σε νέκταρ πρέπει να έχουν προηγηθεί της ανθοφορίας του τον Απρίλιο μέχρι και τις αρχές Μαΐου βροχές. Αν όμως βρέξει ενώ είναι ανθισμένο, σταματά η νεκταροέκκριση του. Βοηθούν τη νεκταροέκκριση υγροί άνεμοι και ζεστός καιρός, αλλά αν φυσήξει λίβας έστω και για μια μέρα την διακόπτει εντελώς. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, μοσχεύματα ή παραφυάδες. Σε καλές καιρικές συνθήκες το θυμαρίσιο μέλι αποτελεί το 10% περίπου της ετήσιας παραγωγής μελιού της χώρας.

ΑΡΧΗ

Καλλιστήμων

Callistemon citrinus

Ένας ακόμα αειθαλής θάμνος που μας έρχεται από τη μακρινή Αυστραλία. Με ιδιαίτερα άνθη που μοιάζουν με βούρτσες. Ο καλλιστήμονας φθάνει σε ύψος τα 3-5 μέτρα, ανθίζει από τον Μάϊο έως και τον Αύγουστο, προσφέροντας άφθονο νέκταρ στις μέλισσες, ειδικά αν ποτίζεται. Προτιμά ηλιόλουστες θερμές περιοχές, αντέχει στην ξηρασία, αλλά αποδίδει καλλίτερα όταν ποτίζεται τακτικά. Δεν ανέχεται έντονους βοριάδες, δεν αντέχει στην παγωνιά και απεχθάνεται τα ασβεστώδη εδάφη, προτιμώντας τα όξινα. Δεν βρίσκεται σε υπαίθριους χώρους στην Ελλάδα, αλλά σε αυλές και κήπους, όπου καλλιεργείται γιατί δίνει μια όμορφη νότα με τα περίεργα κόκκινα άνθη του. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μυρτιά και πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρο.

ΑΡΧΗ

Καμπανούλα

ΑΡΧΗ

Κάππαρη

Capparis spinosa L.

Αειθαλής πολυετής θάμνος, που αυτοφύεται σε όλη τη χώρα, σε χαμηλό έως μέτριο υψόμετρο. Ανθίζει από Μάϊο έως Σεπτέμβριο και προσφέρει στις μέλισσες νέκταρ και γύρη χρώματος άσπρου. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και χρησιμοποιείται στην μαγειρική αλλά και στη φαρμακευτική

ΑΡΧΗ

Καυκαλήθρα

Tordylium apulum L.

Εδώδιμη πόα, που χρησιμοποιείται στη μαγειρική, έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και είναι καλό μελισσοκομικό φυτό. Ανθίζει από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο και προσφέρει νέκταρ και λίγη γύρη στις μέλισσες. Αυτοφύεται σε όλη την Ελλάδα, σε ακαλλιέργητες εκτάσεις και σε ξερά και φτωχά εδάφη. Τελευταία καλλιεργείται και διατίθεται στην αγορά για μαγειρική χρήση. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο.

ΑΡΧΗ

Κισσός

Hedera helix

Ένας αναρριχώμενος πολυετής θάμνος που ευδοκιμεί σε όλα τα είδη εδαφών, αντέχει σε ψυχρές αλλά και σε θερμές περιοχές. Κατά την αναρρίχηση του σε τοίχους ή δένδρα, δημιουργεί ένα φυσικό καταφύγιο για πουλιά και έντομα. Ανθίζει το φθινόπωρο και προσφέρει γύρη, νέκταρ αλλά και πρόπολη, στις μέλισσες. Η γύρη του, δεν έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αλλά βοηθά στην ανάπτυξη των μελισσιών την κρίσιμη περίοδο του φθινοπώρου πριν το ξεχειμώνιασμα. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, καταβολάδες ή μοσχεύματα. Οι καρποί του προσφέρονται για τροφή σε πολλά είδη πτηνών. Τον συναντάμε σε όλη την Ελλάδα σε σκιερές ή ημισκιερές περιοχές.

ΑΡΧΗ

Κουτσουπιά

Cercis siliquastrum L.

Θάμνος ή δένδρο που μπορεί με διαμόρφωση να φτάσει και τα 10 μέτρα ύψος. Λέγεται και δένδρο του Ιούδα γιατί η παράδοση αναφέρει ότι σε ένα τέτοιο δένδρο κρεμάστηκε ο Ιούδας. Το αρχαίο ελληνικό όνομα της ήταν «κερκίς». Αυτοφύεται σε όλη την Ελλάδα σε πεδινές κα παραθαλάσσιες περιοχές. Πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό, ανθίζει από Φεβρουάριο έως αρχές Απριλίου και προσφέρει στα μελίσσια νέκταρ και γύρη χρώματος κρεμ. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο ή μόσχευμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ανθίζει πριν ακόμα βγουν τα φύλλα της. Το χρώμα των ανθέων της είναι βαθύ ροζ και τον Φεβρουάριο ανθισμένη, δίνει μια όμορφη νότα στο χειμωνιάτικο περιβάλλον.

ΑΡΧΗ

Κουμαριά

Arbutus unedo L.

Αειθαλής θάμνος που φύεται σε όλη την Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό μελισσοκομικό φυτό και ίσως το σημαντικότερο μαζί με τη χαρουπιά, για τη κεντρική και νότια Ελλάδα, αφού ανθίζει τους μήνες Οκτώβριο, έως και Δεκέμβριο, δηλαδή τους μήνες του έτους που χρειάζονται νέκταρ και γύρη οι μέλισσες, ώστε να ξεχειμωνιάσουν με νεαρό πληθυσμό. Τα άνθη της προσφέρουν νέκταρ και γύρη χρώματος κρεμ. Το μέλι της κουμαριάς έχει μια πικράδα στη γεύση του και γι αυτό συνήθως το αφήνουν στην κυψέλη οι μελισσοκόμοι για το ξεχειμώνιασμα του σμήνους. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και σπόρο.

ΑΡΧΗ

Κρανιά

Cornus mas

Φυλλοβόλος θάμνος-δένδρο που μπορεί να φθάσει τα 3-4 μέτρα ύψος. Εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό, που ανθίζει τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, ανάλογα με την περιοχή πριν αναπτυχθούν τα φύλλα του και προσφέρει νέκταρ και γύρη στις μέλισσες Η ανθοφορία έχει μεγάλη διάρκεια. Προτιμά εδάφη ασβεστολιθικά με καλή αποστράγγιση, αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες και αρέσκεται σε φωτεινές θέσεις. Καλλωπιστικό φυτό που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην αρχιτεκτονική κήπων. Από ξύλο κρανιάς φτιάχτηκε ο Δούρειος Ίππος, ενώ με τους καρπούς της, τα κράνα, τάϊσε η Κύρκη τους συντρόφους του Οδυσσέα για να τους μετατρέψει σε χοίρους. Η σάρισα, το μακεδονικό δόρυ, κατασκευάζετο επίσης από ξύλο κρανιάς. Το κράνο αποτελεί υπερτροφή, καθώς περιέχει βιταμίνες C και E, καροτινοειδή και φαινολικές ενώσεις.

ΑΡΧΗ

Λαδανιά

Cistus creticus L.

Αειθαλής θάμνος, αυτοφύεται σε όλη την Ελλάδα σε φτωχά αλκαλικά και ξηρά εδάφη. Εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Μάιο και προσφέρει στα μελίσσια νέκταρ και αρκετή γύρη. Πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρο, αλλά και με μοσχεύματα.

ΑΡΧΗ

Λαγουδόχορτο

Prasium majus L.

Πολυετής θάμνος που ανθίζει από τον Μάρτιο μέχρι το Μάϊο και προσφέρει νέκταρ και γύρη στις μέλισσες. Τα φύλλα του αποτελούν έδεσμα για τους λαγούς που κρύβονται μέσα στα κλαδιά του, και από κει πήρε την ονομασία του. Σε πολλές περιοχές της χώρας οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα τους θεωρούνται εξαιρετικός μεζές αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ και Α.

ΑΡΧΗ

Λεβάντα

Lavandula stoechas L.

Lavandula angustifolia L.

Πολυετής θάμνος που το γένος του περιλαμβάνει 25 είδη. Αυτοφύεται ή καλλιεργείται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα κυρίως το πρώτο. Είναι αρωματικό φυτό πλούσιο σε αιθέρια έλαια. Προσφέρει άφθονο νέκταρ στις μέλισσες και το μέλι του έχει χρώμα κεχριμπαρένιο με έντονο άρωμα. Η κρυστάλλωση του είναι λεπτόκοκκη και προσδίδει υφή βούτυρου στη γεύση. Η παρουσία μελισσών σε καλλιέργειες λεβάντας αυξάνει σημαντικά την απόδωση της καλλιέργειας σε αιθέριο έλαιο. Ευδοκιμεί σε εδάφη ξερικά με ουδέτερο ph. Ανθίζει από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα ή παραφυάδες. Χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική κήπου.

ΑΡΧΗ

Λεμονιά

Citrus limon L.

Αειθαλές δένδρο της οικογένειας των εσπεριδοειδών που φτάνει σε ύψος τα 6 μέτρα. Έχει υπέροχα αρωματικά λευκά άνθη όπως και τα άλλα εσπεριδοειδή που ανθίζουν από Μάρτιο έως Απρίλιο. Νέες ποικιλίες της λεμονιάς (υβρίδια), ανθίζουν δύο και τρείς φορές το χρόνο, προσφέροντας νέκταρ και γύρη στις μέλισσες. Καλλιεργείται στις νότιες περιοχές της χώρας και στα νησιά. Έχει ανάγκη από συχνό πότισμα, προτιμά ηλιόλουστες τοποθεσίες, και εδάφη με καλή αποστράγγιση. Υποφέρει από παγετούς ενώ οι καρποί της, τα λεμόνια, χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, την αρωματοποιία, την ζαχαροπλαστική και την φαρμακευτική. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και μετά εμβολιασμό με το επιθυμητό είδος λεμονιάς, ή με εμβολιασμό, συνήθως σε φυτό νεραντζιάς. Είναι δυνατή η καλλιέργεια της και σε γλάστρα.

ΑΡΧΗ

Λεπτόσπερμα (Μανούκα)

Leptospermum scoparium

Αειθαλής θάμνος που κατάγεται από την Αυστραλιανή ήπειρο. Με εντυπωσιακά πολλά άνθη, (κόκκινα, ροζ ή λευκά), από Μάϊο μέχρι Ιούνιο, το λεπτόσπερμα είναι ιδανικό για φράκτη ή διαχωριστικό κήπων, αλλά και γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Προτιμά τα όξινα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Θέλει ηλιόλουστες θέσεις, αντιπαθεί το έντονο ψύχος... Προσφέρει στις μέλισσες νέκταρ και γύρη. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και μοσχεύματα.

ΑΡΧΗ

Μούσκαρι (σταφυλοϋάκινθος)

Muscari comosum L.

Muscari neglectum L.

Αυτοφυές ζιζάνιο σε όλη σχεδόν τη χώρα, καλλιεργείται και σαν καλλωπιστικό σε κήπους. Ανθίζει την άνοιξη από τέλη Φεβρουαρίου έως και τον Απρίλιο και προσφέρει άφθονο νέκταρ και γύρη στις μέλισσες. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και βολβό.

ΑΡΧΗ

Μουσμουλιά

Eriobotrya japonica

Δένδρο αειθαλές που καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα. Ανάλογα με την περιοχή, ανθίζει από Νοέμβριο έως Ιανουάριο και δίνει νέκταρ και γύρη, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση του γόνου. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο ή με εμβολιασμό σε υποκείμενα κυδωνιάς κυρίως για δημιουργία φυτείας.

ΑΡΧΗ

Οξαλίδα

(Ξυνάκι ξυνήθρα)

Oxalis pes-caprae L.

Μονοετής πόα - ζιζάνιο που φύεται σε όλη την Κεντρική και Νότια Ελλάδα σε αγρούς με μέτρια έως πλούσια εδάφη. Εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό ανθίζει από Δεκέμβριο έως Απρίλιο, και προσφέρει γύρη και νέκταρ στις μέλισσες. Χρώμα γύρης προτοκαλί. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Σε ελαιώνες αποτελεί χρήσιμο ζιζάνιο, αφού δυσκολεύει την ανάπτυξη άλλων πιο βαθύρριζων ζιζανίων και διατηρεί την υγρασία στο χώμα. Περιέχει οξαλικό οξύ . Χρησιμοποιείται στην μαγειρική αλλά και στην φαρμακευτική. Οι αγρότες θα πρέπει να αποφεύγουν ψεκασμούς όταν υπάρχουν όχι μόνο οξαλίδα αλλά και άλλα ανθοφόρα ζιζάνια γιατί στην ουσία σκοτώνουν τις μέλισσες. Καλό θα είναι να απαλλάσσονται πριν τον ψεκασμό από τα ζιζάνια με χορτοκοπτικό (αποφεύγοντας τα δηλητήρια όπως το roundup). Στη φωτό οι μέλισσες κάνουν πάρτυ...😀

ΑΡΧΗ

Παπαρούνα της θάλασσας.

Glaucium flavum G.

Παρά το όνομα της, και τους ισχυρισμούς κάποιων ότι δεν βρίσκεται στην ενδοχώρα, αλλά μόνο σε παραθαλάσσιες περιοχές, την φωτογράφησα σήμερα στις 8.30 π.μ. με μια μέλισσα κυριολεκτικά να λούζεται στην γύρη της, στην περιοχή του Αγ. Κωνσταντίνου, Λαυρεωτικής που είχε καεί το 2014. Θάμνος της Β. Αφρικής, της Ευρώπης και της Ασίας, φθάνει σε ύψος τα 90 εκατοστά, είναι πολυετές φυτό, ανθίζει από Μάϊο έως Αύγουστο και δίνει πολύ γύρη στα μελίσσια. Φαρμακευτικό αλλά και τοξικό φυτό, αναφέρεται από τον Διοσκουρίδη για διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες.

ΑΡΧΗ

Περικοκλάδα

Εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό, πολυετές αναρριχώμενο ή έρπον. Αυτοφύεται σε όλη την Ελλάδα, σε ηλιόλουστες περιοχές και σε εδάφη από πλούσια έως και φτωχά αλλά με καλή αποστράγγιση. Ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο και δίνει άφθονη γύρη και νέκταρ στις μέλισσες.

Πεύκη η Χαλέπειος

Pinus halepensis M.

Το πεύκο δεν είναι μελισσοκομικό φυτό-δένδρο. Δεν προσφέρει νέκταρ και η γύρη του είναι πολύ φτωχή σε πρωτεΐνες για να την προτιμήσουν οι μέλισσες! Όμως… αποτελεί τον ξενιστή του πιο σημαντικού εντόμου που προσφέρει το 65% της παραγωγής μελιού στην Ελλάδα. Του Marchalina Hellenica του οποίου το μελίτωμα η μέλισσα μετατρέπει σε μέλι. Το έντομο αυτό είναι η γνωστή «βαμβακάδα» του πεύκου την οποία αγωνίζονται οι "ειδήμονες" δήμαρχοι να εξαφανίσουν με ραντισμούς από την επικράτεια τους, για να μην λερώνει με το μελίτωμα της τα αυτοκίνητα που παρκάρουν κάτω από τα πεύκα. Βέβαια έχουν διαδώσει ότι ξεραίνει τα πεύκα… τα πεύκα που την υφίστανται εκατονταετίες τώρα… χωρίς να διαμαρτύρονται… Το έντομο αυτό δίνει μελίτωμα που αξιοποιούν οι μέλισσες από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο κάθε χρόνο. Το μέλι που παράγεται είναι πλούσιο σε ανόργανα συστατικά, έχει πολύ καλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και χαμηλά ποσοστά γλυκόζης που το κάνει να κρυσταλλώνει πολύ αργά… Φύεται σε όλη τη χώρα από 0-1000 μέτρα υψόμετρο αλλά το έντομο δεν βρίσκεται σε όλα τα πευκοδάση. Κυρίως βρίσκεται στην Εύβοια, τη Χαλκιδική, τη Θάσο και λιγότερο σε άλλες περιοχές της χώρας. Η καταστροφή με πυρκαγιές των πευκοδασών απειλεί και την συνολική παραγωγή μελιού της Ελλάδας. Επίσης βρίσκεται στα παράλια της Μικράς Ασίας. Αντίστοιχα ισχύουν και για το πεύκο της θάσου (Pinus Brutia T.).

ΑΡΧΗ

Πορτοκαλιά

Citrus sinensis L

Αειθαλές δένδρο που φτάνει σε ύψος τα 7 μέτρα. Ανθίζει από Μάρτιο έως Απρίλιο. Τα άνθη της είναι λευκά και δίνουν νέκταρ και γύρη στις μέλισσες. Η ανθοφορία της διαρκεί 6 με 7 εβδομάδες, δίνοντας έτσι στις μέλισσες τη δυνατότητα να συλλέξουν σημαντικές ποσότητες νέκταρος. Το μέλι που παράγεται έχει κεχριμπαρένιο χρώμα και κρυσταλλώνει γρήγορα. Φύεται σε αμμοπηλώδη εδάφη σε όλη την Ελλάδα με προτίμηση τα παραθαλάσσια και θερμά κλίματα όπου καλλιεργείται συστηματικά. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και το φυτό που θα παραχθεί πρέπει να εμβολιαστεί. Επίσης εμβολιάζεται σε δένδρα νεραντζιάς ή μανταρινιάς. Ο καρπός της, το πορτοκάλι περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης C, χρησιμοποιείται στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και τη φαρμακευτική. Οι μελισσοκόμοι που βάζουν τις κυψέλες τους κοντά σε πορτοκαλεώνες, θα πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με τους αγρότες για τον κίνδυνο ψεκασμών.

ΑΡΧΗ

Προύνος

Prunus cerasifera ‘Pissardii’

Ένα πολύ όμορφο φυλλοβόλο δένδρο που φθάνει σε ύψος τα 7 μέτρα. Ανθίζει στις αρχές της άνοιξης, πριν βγάλει φύλλωμα, με διάρκεια ανθοφορίας 3-4 περίπου εβδομάδες. Τα άνθη του είναι ροζ και προσφέρουν νέκταρ και γύρη στις μέλισσες. Τα φύλλα του όταν βγούνε έχουν χρώμα καφέ-κόκκινο. Στολίζει δρόμους και κήπους. Είναι ανθεκτικός σε όλα τα εδάφη αν και προτιμά τα καλά αποστραγγιζόμενα, αντέχει τη ξηρασία και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που δεν δίνει πάντα τα ίδια φυτά ή με εμβολιασμό σε σπορόφυτα δαμασκηνιάς κάτι που συνηθίζεται στα φυτώρια. Ο καρπός του είναι βρώσιμος και χρησιμεύει για μαρμελάδα.

ΑΡΧΗ

Πυράκανθος

Pyracantha coccinea

Θάμνος καλλωπιστικός των δημόσιων δρόμων και όχι μόνο, αειθαλής, με πολλά λευκά άνθη προσφέρει νέκταρ και γύρη στις μέλισσες από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο. Τον βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα σε ηλιόλουστες τοποθεσίες. Είναι φυτό ανθεκτικό σε ψύχος και ξηρασία. Δημιουργεί εύκολα φράκτες σε αυλές και δημόσιους δρόμους. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, μοσχεύματα και παραφυάδες.

ΑΡΧΗ

Ρείκη Φθινοπώρου

(Ερείκη, Σουσούρα)

Erica manipuliflora S.

Σημαντικός αειθαλής θάμνος που προσφέρει νέκταρ και γύρη στις μέλισσες. Το χρώμα της γύρης είναι κρεμ. Τα άνθη του είναι ροζ-κόκκινα. Εκτός από μελισσοκομική χρησιμότητα έχει και φαρμακευτική. Ευδοκιμεί σε εδάφη με ουδέτερο ως όξινο ph σε όλη την Ελλάδα από 0-1100 μέτρα υψόμετρο. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο αλλά κυρίως με μοσχεύματα. Η σημαντικότητα του έγκειται στο ότι ανθίζει από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο και δίνει σε μια κρίσιμη περίοδο στο μελίσσι, τη δυνατότητα να αναπτυχθεί εν όψει του χειμώνα. Το μέλι που παράγεται είναι υψηλής θρεπτικής αξίας, έχει έντονη γεύση με ελαφρά πικράδα, κρυσταλλώνει σύντομα και έχει χρώμα βαθυπράσινο. Η παραγωγή εξαρτάται πολύ από τις καιρικές συνθήκες και είναι ικανοποιητική, αν κατά τη δημιουργία των μπουμπουκιών υπάρξει βροχόπτωση, ενώ κατά την περίοδο της ανθοφορίας, μια βροχή διακόπτει την νεκταροέκκριση.

ΑΡΧΗ

Ρίγανη

Origanum onites L.

Origanum vulgare L.

Πολυετής πόα που φθάνει μέχρι και μισό μέτρο ύψους. Αυτοφύεται σε όλη την Ελλάδα, σε μη καλλιεργημένες πεδινές έως ημιορεινές ξερικές εκτάσεις. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική, την φαρμακευτική και την αρωματοποιία. Ανθίζει από τέλη Μαΐου μέχρι και τον Ιούλιο και προσφέρει κυρίως νέκταρ και λίγη γύρη στα μελίσσια. Το παραγόμενο μέλι έχει εξαιρετικό άρωμα και είναι πολύ καλής ποιότητας. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και παραφυάδες…

ΑΡΧΗ

Ροδιά

Punica granatum L.

Δένδρο ή θάμνος φυλλοβόλο καλλιεργείται για τους καρπούς της τα ρόδια. Φύεται ή αυτοφύεται σε όλη τη χώρα. Ανθίζει Απρίλιο έως Ιούνιο και προσφέρει γύρη και νέκταρ στις μέλισσες. Όπως και στο βαμβάκι, αποτελεί επικίνδυνη καλλιέργεια για τις μέλισσες, λόγω των ανεξέλεγκτων ψεκασμών από τους αγρότες, στην περίοδο της ανθοφορίας της. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο παραφυάδες ή μοσχεύματα.

ΑΡΧΗ

Ύσσωπος

Hyssopus officinalis

Ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης εκτιμούσαν τις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού και το συνιστούσαν για παθήσεις του αναπνευστικού. Ανθίζει σε στάχυα λουλουδιών με χρώμα μπλέ, ροζ ή λευκό, από τον Μάϊο έως τον Αύγουστο και προσφέρει νέκταρ και γύρη στις μέλισσες. Είναι πολυετής θάμνος, ανθεκτικός στη ξηρασία, που διατηρεί συνήθως τα φύλλα του, αλλά δεν ζει περισσότερο από 5 χρόνια. Μπορεί να φθάσει τα 90 εκ. ύψος. Η βάση των βλαστών του είναι ξυλώδης και τα φύλλα του μικρά και μακρόστενα. Ο Ύσσωπος έχει αποχρεμπτικές, εφιδρωτικές, αντικαταρροϊκές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Τα φύλλα και τα άνθη του χρησιμοποιούνται νωπά ή αποξηραμένα. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο.

ΑΡΧΗ

Φακελλωτή

Phacelia tanacetifolia B.

Ετήσιο φυτό καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα για κτηνοτροφική κυρίως χρήση. Πατρίδα του το βόρειο Μεξικό και οι νότιες ΗΠΑ. Αποτελεί σημαντικό μελισσοκομικό φυτό, γιατί μπορεί η περίοδος φύτευσης της να προσαρμοστεί ώστε η ανθοφορία της να συμπέσει με την περίοδο που οι μέλισσες στην περιοχή του μελισσοκομείου δεν βρίσκουν νέκταρ. Προσφέρει στις μέλισσες εκτός από το νέκταρ και γύρη χρώματος καφέ. Είναι απαραίτητο σε σταθερά μελισσοκομεία να γίνεται σπορά φακελλωτής ώστε να έχουν αρκετό νέκταρ οι μέλισσες. Ένα κιλό σπόρων φακελλωτής, καλύπτει ένα στρέμμα. Αν η σπορά γίνει αρχές άνοιξης, τότε με τις βροχοπτώσεις μεγαλώνει και η διάρκεια ανθοφορίας η οποία μπορεί να κρατήσει και δύο μήνες και να προσφέρει νέκταρ στις μέλισσες. Η ανθοφορία της αρχίζει 4 με 6 εβδομάδες από τότε που θα φυτρώσει. Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να κανονίσει πότε θα γίνει η σπορά της, ώστε να προσφέρει νέκταρ και γύρη την δύσκολη για τα μελίσσια, περίοδο της περιοχής του.Το μέλι που παράγεται είναι γευστικό, αρωματικό ανοιχτόχρωμο και κρυσταλλώνει σύντομα.

Φωτό By Βασίλειος Καψής

ΑΡΧΗ

Φουντουκιά

Corylus avellana L.

Δένδρο που φτάνει σε ύψος έως και 35 μέτρα, ή θάμνος ύψους 3-5 μέτρων, σε κάθε περίπτωση φυλλοβόλο φυτό. Έχει αρσενικά και θηλυκά άνθη στο ίδιο φυτό που ανθίζουν από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο. Δίνει σε μια δύσκολη περίοδο για τις μέλισσες άφθονη γύρη και μελίτωμα. Καλλιεργείται στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα, ενώ συναντάμε την αγριοφουντουκιά (Coryllus colurna) σε δάση και παραποτάμιες περιοχές. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, καταβολάδες ή σπόρο που για καλύτερη παραγωγή ακολουθείται εμβολιασμός.

ΑΡΧΗ

Χαρουπιά

Ceratonia Siliqua

Ανθίζει από Σεπτέμβριο έως και Νοέμβριο τελευταία. Δίνει νέκταρ και γύρη. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και εμβολιασμό αλλά και καταβολάδες. Δένδρο που θα μπορούσε να αντικαθιστά τα πεύκα στα καμμένα πευκοδάση καθώς δεν καίγεται εύκολα, αποτρέποντας πυρκαγιές και προσφέροντας στο μελίσσι νέκταρ και γύρη σε κατάλληλη εποχή για να ξεχειμωνιάσει με νέες μέλισσες. Φύεται στη Νότια Ελλάδα και σε ξηρά ή κανονικά εδάφη.

ΑΡΧΗ

Χειμωνανθός

Chimonanthus praecox

Πολυετής φυλλοβόλος θάμνος (ορισμένες ποικιλίες του είναι αειθαλείς), που ανθίζει το καταχείμωνο, από Νοέμβριο έως και Φεβρουάριο, ανάλογα με την περιοχή, και προσφέρει νέκταρ στις μέλισσες. Η συγκεκριμμένη ποικιλία έχει άνθη κίτρινα που βγαίνουν πριν τα φύλλα του και αποτελεί πηγή νέκταρος σημαντική για τα μελίσσια. Ο χειμωνανθός είναι εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό, δεν ευδοκιμεί εύκολα σε γλάστρες γιατί το ριζικό του σύστημα θέλει χώρο για να αναπτυχθεί, αντέχει όλους τους τύπους εδαφών με καλή αποστράγγιση και χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα κυρίως που κόβονται από ξυλώδες μέρος του φυτού και φυτεύονται το καλοκαίρι. Τα φυτά από σπόρο χρειάζονται 10 τουλάχιστον χρόνια να ανθίσουν.

ΑΡΧΗ

Ψευδοακακία

Robinia pseudoacacia

Δένδρο φυλλοβόλο ταχείας ανάπτυξης καλλωπιστικό που βρίσκουμε σε ρεματιές, σε χέρσα εδάφη, αλλά και σε δενδροστοιχίες δρόμων, αυλές και δασικές εκτάσεις. Ανθίζει από Απρίλιο έως και Μάϊο, ανάλογα με την περιοχή με μικρή διάρκεια ανθοφορίας, περίπου μιας εβδομάδας, που όμως προσφέρει νέκταρ υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα οι μέλισσες να επισκέπτονται έντονα τα τσαμπιά των άσπρων ανθών της. Εκτός από το νέκταρ δίνει και γύρη. Φύεται ή αυτοφύεται σε όλη τη χώρα και πολλαπλασιάζεται με σπόρο, μοσχεύματα ή παραφυάδες. Το μέλι της κρυσταλλώνει αργά, είναι αρωματικό με απαλή γεύση και από ανοιχτόχρωμο σκουραίνει με το πέρασμα του χρόνου. Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης παράγουν σε μεγάλο ποσοστό μέλι ψευδοακακίας.

φωτό από Pollinator, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2040096

ΑΡΧΗ